Här följer lite olika tips på sätt som du kan använda granen på istället för att bara kasta bort den som en gammal galosch. Ta bort kulorna och glittret och låt granen få nytt liv genom att göra följande:

  • Använd den till din kompost. Granens barr har en förmåga att brytas ner långsamt vilket gör att de i sin tur producerar en bra och mögelfri kompost. Den är synnerligen lämplig för marktäckande grödor, som jordgubbar, att växa i.
  • Använd den som fågelskyddsområde. Placera granen i en monter utomhus och häng upp fågelmatare på de vittrandegrenarna. Det ger skydd och mat till fåglarna under resten av vintern.
  • Använd dem för att isolera dina perenner. Bryt loss grenarna och gärna stammen också och lägg dem över jorden där dina perenner växer. Det skyddar dem mot frost och snö och gör att de kommer igång lite lättare på våren.
  • Använd stammen för att marker gränserna i din trädgård. Hugg ner stammen till plättar och använde dem senare för att markera gränserna i din trädgård. Istället för stenar.
  • Om du bor nära en sjö och dessutom har använt en julgran som är giftfri kan du erbjuda fiskarna skydd på botten genom att slänga den i sjön. För att kunna göra detta kan du behöva tillstånd från ägaren av sjön. Det är dessutom särskilt viktigt att granen är giftfri så att du inte sprider gift i sjön.
  • Gör underlägg av den. Skär stammen i tunna skivor. De kan du sedan använda som underlägg till glas och kastruller. Himla snyggt dessutom.
  • Gör flis av den. Gå tillsammans med grannarna och hyr en flismaskin. Flisa ner era granar och använd fliset på era trädgårdar. Det kommer att göra era trädgårdar mer motståndskraftiga mot ogräs eftersom det gör jorden näringsrikare.
  • Använd den som stöd till dina andra växter. Hugg ner grenarna, plantera dem tillsammans med dina allra rangligaste krukväxter, bind dem och hjälp dem att stå lite stadigare.

Så, det var väl inte så svårt. 🙂

Släng inte bara bort din gamla julgran
Tagged on:         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − tolv =