Olyckor i samband med träfällning och hantering av motorsågar är inte ovanligt. Ännu vanligare är det kanske att träd bara faller. Förra året inträffade bland annat två olyckor; en i Stockholm och en i Onslunda där en man dog av ett fallande träd.

Att träd bara faller ner över folk kan bero på att en tidigare storm har utsatt trädet för stor påfrestning, det i kombination med ett sjukdomsangrepp kan göra till och med ett stort träd känsligt. Det händer också att träd faller för att en människa försöker fälla den, och ändå inträffar olyckor. Förra året inträffade en där en kvinna på en camping skulle gå ut i förtältet. Då fick hon ett träd över sig. Trädet sågades ner av två män med motorsågar som inte följt de riktlinjer som finns för träfällning. Kvinnan är nu förlamad från bröstkorgen ner.

Se till att alltid ha en förbandslåda i närheten.

Några saker man ska veta när det gäller att fälla träd är: att alltid kontakta ett proffs som genomför trädfällningen. Den största anledningen till olyckor är onekligen bristande kunskap. Så utbildning – bland annat, att utföraren har motorsågs- eller röjsågskörkort, är viktigt.

Säkerhetsavstånd och skyddsutrustning (hjälm, hörsel- och ögonskydd, sågskyddsbyxor, skyddshandskar, och sågskyddsskor) är också väldigt viktigt. Liksom att aldrig arbeta ensam i skogen – utifall olyckan skulle vara framme kan det då dröja väldigt länge innan hjälp kommer. Att aldrig arbeta under påverkan känns ju givet. Däremot är det fortfarande alldeles för många som arbetar trotts att de är trötta. I en nyligen genomförd undersökning kom AAA fram till att dålig sömn har ungefär samma påverkan på bilkörning som alkohol. Situationen borde rimligtvis inte vara annorlunda när det gäller trädfällning.

Ha alltid mobilen i bröstfickan så att du lätt kan nå den och inte behöver fiska upp den från byxfickan eller i någon väska som finns någon helt annanstans.

Man ska heller aldrig underskatta närheten av en första förbandslåda.

Säkerhet vid trädfällning
Tagged on:         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 1 =