Det är inte alltid så lätt att veta om ett träd är friskt, sjukt eller rent av död. Skulle det vara så att trädet är dött så måste du klippa ner det men är det sjukt finns det fortfarande anledning att vara hoppfull. Därför tänkte vi hjälpa dig att känna igenom symptomen som tyder på sjukdom. Allt i det här inlägget.

Kala grenar
Var lyhörd för hur dina träd mår, så att det inte går som för den här stackaren.

Bladen

Om de är missfärgade eller krullar ihop sig på sätt som de inte ska finns det anledning till oro. Detsamma om de inte vecklar ut sig som de ska. Andra symptom är trädet fäller mer blad än normalt.

Grenarna

Fäller trädet onormalt mycket grenar? Det är inte ovanligt att träd tappar grenar i samband med stormar men utöver det ska inte ett friskt träd tappa så mycket mer. Om du har ett träd som tappar mer grenar kan det vara ett symptom på sjukdom – röta eller insektsangrepp. Leta efter det.

Stammen

Har stammen hål eller bucklor? Ett friskt träd har inte det. Och även om det kan vara mysiga hem för djur och skatter så tyder det alltid på att trädet håller på att dö.

Barken

Frisk bark är flexibel och mjuk. Bark från ett sjukt träd kan däremot vara spröd och faller ibland lätt av. Om du dessutom upptäcker att ditt träd har kala fläckar så har du fått ett tydligt tecken på att trädet inte mår bra.

Rötterna

Ibland sticker ju rötterna upp och då kan de lätt skadas. De kan också ha övervattnats. Kontrollera därför rötterna i den mån du kan.

Är det så att du är osäker kan du alltid kontakta en expert som dels kan besikta träden mer ingående men också fälla träden utifall det skulle behövas. Här hittar du mer information om hur det går till.

Så känner du igen ett sjukt träd
Tagged on:                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + fyra =