Precis som Ida säger i sin sommarvisa så blir det ingen sommar ifall inte någon sätter fart. Det gäller dig och din trädgård. För att sommaren ska kunna bli så fin som den kan bli behövs lite hjälp på vägen. Att vårstäda trädgården gör att den får lättare att bli praktfull senare. Det är precis som städningen i ditt eget hem. Det blir inte fint om du inte håller lite ordning. Så här gör du:

  1. Börja med att rensa bort alla ettåriga växter som är kvar sedan förra året.
  2. Yviga perenner behöver ofta beskäras innan de kan komma igång igen. För att de inte ska dra på sig skador under vintern är det bäst att göra det på våren. Du märker att de behöver beskäras när de utvecklar knoppar på de nedre delarna av stammen. Beskär då kvistarna högre upp. Det uppmuntrar växten till att börja skicka ut nya grenar och blommor där också.
  3. Rensa undan trasiga kvistar och blad.
  4. Många blommande träd förbereder sommarens blomning under fjolårets höst. Därför ska de flesta av dem INTE beskäras på våren.
  5. Rensa bort ogräset, det kommer du ha hjälp av senare. När jorden är fuktig är den dessutom lättare att dra undan. Men kom ihåg att inte kompostera dem då kommer de bara att sprida sig någon annanstans.
  6. Starta även en ny komposthög och avsluta den gamla. Det är nu det är lätt att göra sådana här saker.
  7. Ge jorden näring. Det betyder inte att du ska gödsla den med allt du har. Ofta räcker det med att sprida ut den gamla komposten (det är också därför du inte ska kompostera ogräs). De brukar ge jorden en välförtjänt energikick.
  8. Om du har tänkta att designa om trädgården, flytta några växter från ett ställe till ett annat är det på våren du ska göra det. Det underlättar också växternas möjlighet att finna sig till rätta med hjälp av vårsol och en lång sommar.

Lycka till!

Få trädgården att spira med grundläggande vårstädning
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =