Som vi alla vet så är det inte bara vi och växter som trivs i trädgården. Det gör även djur och många av dem för att mumsa i sig av alla godsaker som finns där. Skotten på ditt nya äppelträd är till exempel en riktig delikatess för rådjur. Så hur skyddas man bäst sina äppelträd mot dessa matvrak?

I princip finns det två tillvägagångssätt. Det första går ut på att du rent fysiskt gör det omöjligt för rådjuren att komma åt skotten. Det andra är att avskräcka dem med dofter och smaker.

Avskärmning. Sätt upp ett nät/stängsel som skyddar trädet, gärna med en viss omkrets så att rådjuret inte når trädet genom att buffa sig dit. Elstängsel har också haft bra effekt men är kanske lite dyrt att sätta upp.

Att skaffa en hund är ett annat effektivt sätt att hålla rådjuret borta.

En annan sak som kan ha viss effekt är att hänga upp CD-skivor i träden. När de blänker och gungar i vinden så ser de delvis ut som baken på ett annat råddjur när den är rädd.

Dofter. Det man först bör veta är att effekten av olika avskräckningsdofter försvinner när djuren som lever i området har vant sig vid den. När det händer får du gå vidare till nästa metod. Dofter och blandningar som fungerar är blodmjöl, tvål, hjorhornsolja, urin (djur eller ditt eget), cayennepeppar och vitlök. En annan sak som fungerar är otvättade hårtussar från fårull, hundar eller människor. Rådjur gillar inte fårullsdoft och hundar och människor håller de av naturliga anledningar sig borta ifrån. I trädgårdshandlare finns det dessutom en mängd olika preparat som du kan prova. De kan också tipsa dig om de allra senaste.

Kampen mellan människan och rådjuret om vem som bäst skördar trädgårdens frukter är inte över, den lär fortgå länge till.

Lycka till!

Äppeltjuven

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =