Som många av oss vet är inte våren och sommaren alltid så fantastisk som vi tänker oss. Idag lider ungefär en av fyra av oss av pollenallergi. Det kan innebära att den varmare halvan av året kan verka vara en riktig plåga.

För dem som lider av pollen är det svårt att undvika. Ändå tänkte vi i det här inlägget prata om växter som du kan ha i din trädgård som i alla fall kan minska det värsta och närmaste besväret.

Främst ska du undvika att planeters växter som pollineras genom att sprida sina frön med vinden. Ofta är deras pollen små och lätta att andas in. Många av våra vanligaste träd pollineras på det här sättet – Ask, Björk, Fläder, Hassel, Ek, och Lönn. Fruktträd är ofta bättre. De sprider sitt pollen med hjälp av insekter vilket gör att den ofta blir tyngre och inte flyger runt i luften lika lätt.

Perenner är också en bra blomma att odla för allergiker. Generellt är alla klockformade blommor det, eftersom deras blomhölje med blad omger pollenkällan. Motsatt gäller för många av de blommor som helt skrupellöst visar upp sitt pollen för hela världen.

Gräs betyder ofta trubbel för allergiker. Gräs pollineras med vinden och finns i princip överallt. Gillenia och Jätteverbena är någorlunda alternativ, det är grus också.

Om du är allergiker bör du varken ligga i eller klippa gräs. Rensa ogräs är heller ingenting för dig.

Något som många inte heller tänker på är att mögel också är vanligt i växtvärlden. Det trivs i komposten och bland nedfallna löv. För att hålla den borta är det viktigt att ha en bra luftkondition runt växterna.

En annan bra sak för en allergiker att veta är att den ofta blir som värst under kvällen. På morgonen och dagen lyfts pollen upp mot himlen med hjälp av värmen som stiger. På eftermiddagen i takt med att temperaturen sjunker faller den ner igen.

Kom också ihåg att inte ta med dig pollen in i ditt hem. Ett bra tips är att bära hatt utomhus, ta av dig den och borta igenom håret när du kommer in. Är det riktigt illa hjälper det också att duscha.

Om du inte vet om du lider av pollen kan du hitta mer matnyttig information här. Om du har barn och befarar att de är allergiska hittar du mer information här.

Allergier och pollen
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =